Четверг
18.04.2024
16:42
Приветствую Вас Гость

Категории раздела
Наука [61]
Культура [34]
Спорт [2]
Новости [43]
Поиск
Календарь
«  Декабрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Наш опрос
Оцените Наш сайт
Всего ответов: 781
Мини-чат
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Главная » 2010 » Декабрь » 2 » Реформування кримінального та кримінально-процесуального права
    01:57
    Реформування кримінального та кримінально-процесуального права
        Якість суспільного життя в країні зумовлюється визначальною мірою якістю наявних у ній законів та станом їх виконання. У свою чергу  закон є результатом вияву політичної волі суб’єктів, уповноважених на законодавчому рівні визначати стратегію розвитку держави і суспільства. Саме від суб’єктів законодавчої ініціативи, парламенту та Президента України, котрий підписує закони залежить за якими законами житиме суспільство, чи адекватно відбиватимуться соціальні реформи, чи сприятимуть закони забезпеченню порядку, підвищенню ефективності захисту прав і свобод громадян, прогресу загалом. Це стосується всіх суспільних сфер, які регламентуються законом, зокрема й сфері протидії злочинності та забезпечення правопорядку.
    Прийняття Кримінального кодексу України та набрання ним чинності у 2001 році стало етапом на шляху демократичного розвитку нашої держави. Цей нормативно-правовий акт відтворив низку сучасних поглядів на розвиток кримінально-правової та кримінологічної теорії. Однак доводиться констатувати, що чинне кримінальне законодавство України не є досконалим. Залишається нерозв’язаною низка проблем теорії та практики протидії злочинності. Натомість реформування законодавства кримінально-правового циклу та вдосконалення практики його застосування мають фрагментарний характер і виявляються під час вирішення державою конкретних соціально-економічних і пов’язаних з ними правових питань. Наприклад, закони, якими внесено зміни та доповнення до Кримінального кодексу України (за період від квітня 2008 по 10 квітня 2010 року їх було 26) передбачали або криміналізацію нових діянь, або посилення відповідальності за вже відомі злочини.
    Згодом після вступу України до Ради Європи виникла потреба у реформуванні Кримінально-процесуального кодексу (надалі КПК).
    Зміни до КПК стосуються забезпечення змагальності та процесуальної рівноправності сторін у кримінальному процесі, і як наслідок – перегляду самої доктрини досудового слідства, підвищення ролі прокурора у досудовому слідстві, наділення адвоката реальними гарантіями і можливостями зібрання доказів невинуватості, запровадження відновного правосуддя (угоди, укладені між обвинуваченим та прокурором, обвинуваченим і потерпілим).
    Зміни самого кримінального судочинства, якому має біти повернено функцію безпосереднього судового дослідження доказів та можливість винесення виправдальних вироків.
    Таке удосконалення українського кримінально-процесуального законодавства забезпечить рівність прав сторін у судовому процесі та відповідатиме європейським стандартам та вимогам.

                                        Полякова А.
    Категория: Наука | Просмотров: 1023 | Добавил: Asti | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Имя *:
    Email *:
    Код *: